Recept & sånt
Skoj, bus, full fart & fläkt.
Skriver lite mer senare, men lägger in receptet på Skolebollene så länge.
Orkar inte översätta hela receptet från norska,
men ni får väl hojta om det finns ord ni inte förstår ;)
ca 20 store skoleboller:
50 gram gjær (gäst)
125 gram smør
5 dl melk
1 egg
1,5 dl sukker
2 ts kardemomme
ca 1,5 liter hvetemel
Fyll:
5 dl vaniljekrem (gör tjock marsansås till exempel)
Bland det tørre.
Smør smeltes og melken helles i, varm til riktig temperatur for gjæren.
Egget vispes inn i melkeblandingen
Bland til en løs deig, (deg) og la heve (gäsa) til dobbelt str. (ca 40min)
Kna (knåda) inn resten av melet, form store boller og trykk de flate (lite plattare) med hånden.
La de etterheve (eftergäsa) i 20 min.
Trykk en stor fordypning (grop) i bollene
(viktig å trykke helt ned så ikke de hever (gäser) og vaniljekremen renner ut )
Fyll med ca. 1 stor ts vaniljekrem
Stekes (gräddas) midt i ovnen ved 200grader i ca 10 min!
Når bollene har kjølnet (svalnat), smør (bre) på melisglasur (florsockerglasyr) og strø på kokosmasse.
Lycka till om ni vill prova! =)
Gjorde några Lyx-skoleboller åt Tindra:
Mums!
man kanske skulle våga sig på att testa =)
Hej! Måste säga att du har en fin blogg. Och jag tycker de är häftigt att en mamma och en dotter bloggar.. =) Nu har jag en fråga och hoppas på att du kan svara på den :) vad är skolebollar? alltså hur smakar de? för de ser ju ut som typ munkar..
Hehe tacksam för svar. =) Kram !!
läste på Beckas blogg om dina skolebollar å ja tror jag ska testa dom nån dag :) ser ju otroligt goda ut :)
så tack för receptet ! :)
tack så jätte mycket =) jättefin blogg =)
Jag måste bara fråga, är det någon skillnad på skolebollar och vanliga vaniljbullar? Tycker i alla fall att det ser ut som sådana :P
Mmm, jättegoda var dem. Provade på att baka igår kväll :) Har en liten fråga, går de att frysa in?
Tack! Ska prova att göra dem, läste om "skolebollar" i Beckas blogg.
Ser ut som de vaniljbullar man brukar äta på café ibland. Men på dem är det ju inte sockerglasyr och kokos på, utan bara vanligt strösocker. Men jag ska prova denna variant, receptet åkte rakt ner i receptsamlingen på datorn :-)